Rólam

Mátyás Balázs fegyvervésnök és vadászpuskaműves vagyok.

enTapolcán születtem 1974-ben,17 éves budapesti kitérő után újra itt élek és dolgozok. 1995-ben végeztem a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola ötvös, majd 1998-ban a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola vésnök szakán. Ettől az évtől kezdve vésnökként dolgozom, kezdetben egy kft-nél, itt aranynyomók, beütők, szerszámok vésésével foglalkoztam, majd 2003-ban kerültem a Magyar Pénzverő Zrt. vésnökműhelyébe.  A gipszmodell alapján, gép által redukált éremszerszámokat igazítottuk, véstük át úgy, hogy esztétikailag és gyártás szempontjából is megfelelő legyen. Az itt megkövetelt precizitást azóta is kamatoztatom munkámban. Belekóstolhattam az éremtervezés és gipszterv készítés művészetébe, többek között a 2006-os látogató érem előlapját és a 2007-es látogató érem elő- és hátlapját is én készítettem.

Hogyan jött a fegyvervésés?

Ebben az időben találtam rá a neten néhány világszerte elismert fegyvervésnök munkáira és azonnal magával ragadott ez a fajta díszítőművészet. 2007 tavaszán indítottam el vállalkozásom,  díszítővésnökként. 2009-ben fegyverműszerész, majd 2011-ben vadászpuskaműves szakmát szereztem, így mostanra végzettséggel és engedéllyel rendelkező fegyvervésnöknek mondhatom magam. Szakmám révén kapcsolatba kerültem vadászokkal és a vadászattal, mely sikeresen megfertőzött, így a vadászvizsgát is letettem. Ráadásul az életszerű állatábrázoláshoz elengedhetetlen a vadon élő állatokat természetes közegükben megfigyelni, egy-egy vadászat alkalmával erre is mód adódik.

A vésés megkezdése előtt részletes látványtervet készítek, a megrendelő elképzelései szerint. Minden munkám saját tervek alapján készül.

Az általam használt vésési technikák és stílusok: bulino, aranyberakás (tausírozás), mélyvésés, plasztikus vésés,